Auditorium & Culture Center

Yemin Orde Youth Village, Israel

Doner: Manny and Brigitta Davidson

Program: Youth Village Conference Hall
Client: Yemin Orde Youth Village
Area: 1350 sqm
Status: Design Process

Winning Entry

Designing in the spirit of Yemin Orde Youth Village

  • Emphasis on human interactions as an essential parts of the building’s organization
  • Creating human scale architecture
  • Creating a place respectful to its natural and human environment
  • Designing a place evoking modernity and progress and simultaneously faithful to its roots, by using local materials and landscaping as an integral part of the design

Community oriented building

  • The observation deck overlooking the Mediterranean Sea, located on the roof of the auditorium, is designed for formal and informal leisure activities and facilitates the building for social meeting.
  • The Atrium connects the upper entrance area with the auditorium entrance and connects between the different functions of the building.
  • The movement between the various activities in the atrium creates a variety of opportunities for meeting other people.

Embracing the landscape – a dialogue between building and nature

  • The village is surrounded by nature and the landscape of the Carmel with its diverse and rich vegetation.
  • The site can be seen from many directions; therefore, all the facades of the building are designed to be viewed, including the fifth facade (the roof).
  • The building is adjusted to the topography of the site and is integrated into the landscape.
  • The observation deck with its integrated vegetation strengthens the connection to nature.
  • The unique location of the project enables the framing of the natural landscape and the sea, making them an integral part of the building.
  • The design of the facades is inspired by the limestone rocks of the Carmel.
  • Combining “islands” of vegetation and trees is complementary to the cantilevered roof at the entrance. It creates shade and a pleasant environment for visitors, as well as strengthens the presence of nature.

Topography as a guideline

  • Creating a continuum between the roof of the auditorium building and the level of the upper access road enables high access to the building and to the observation deck.
  • Using the topography to place most of the building below street level reduces the concealment of the landscape and frees open spaces in its surrounding area including on the street level.
  • The location of the lower lobby on the auditorium level, which directly addresses the landscape south of the building, enables the creation of an informal gathering space in the lower courtyard.

Programmatic and circulation clarity

  • Integrating exhibition and meeting areas as part of the central lobby gives an added value to the liveliness of the place.
  • A clear division into areas that are defined by different types of activities contributes to the building’s clarity.
  • The clear circulation in the atrium as well as its transparency contributes to the clarity of orientation within the building thus reinforcing a sense of comfort and wellbeing.

Principles of green building

  • Integration of passive climate planning with intelligent systems for saving energy and preserving environmental resources.
  • Energy conservation as the building is partly excavated.
  • Design of public spaces with natural light and ventilation to save energy.
  • Thermal insulation of walls and openings.
  • Cost-effective electrical system and control systems.
  • Use of colors and anti-allergens materials.
  • Restoration of water saving local plants.